26 Mart 2018 Pazartesi
Basit Bir Solucan Çayı Demleyelim (WORM TEA)
Solucan Çayı Nedir?
Bitkinin yapraklarına püskürtülerek veyahut sulama suyuna karıştırılarak verilen, solucan gübresi üretilirken elde edilen bir sıvıdır. Genellikle solucanlar gübre üretirken sızan sıvıdan elde edilir. Ancak günümüzde solucan gübresi kullanılarak daha basit Sıvı Solucan Gübreleri elde edilmektedir.
Sıvı Solucan Gübresi nasıl yapılır?
Öncelikli olarak kullanacağımız su önemlidir. Çünkü suyun içerisinde bakteri öldürücülerin ve çeşitli temizleyicilerin olması istenmez. Musluk suyunda klor kullanılır. Yosunlaşmayı ve bakteri oluşumunu engellemek için. Böylelikle musluk suyu içerisindeki mikroorganizmaların ve bakterilerin ölmesi sağlanır. Eğer musluk suyu kullanacaksanız suyunuzu 1 hafta en kötü ihtimalle 2 gün bekletmeniz gerekmektedir. Doğal suyu kullanmak daha evladır.
Piyasada çok olan 20 litrelik kovaların içini iki gün bekletilmiş su ile yada doğal su ile doldurun.
İçine bir bardak pekmez ilave edeceğiz. Marketlerde 380 gr lık pekmezler 7 ₺ 'ye satılmaktadır. Pekmez ilave etmeden önce pekmezin yoğunluğu azaltmak için bir bardak pekmezi bir bardak su ile bir kapta karıştırabilirsiniz. Ben genelde ufak şaşal şişesini alıyorum. 50 ml 'lik şişenin yarısına pekmez koyuyorum. Kalan yarısına su koyup kapağını kapatıp çalkalıyorum. Pekmezin yoğunluğunu böyle azaltıyorum. Pekmez kovamızdaki mikro organizmaların besin kaynağını oluşturacaktır.
Elinizde külotlu çorap, yoğurt süzme torbası (bez) yada benzeri bir süzme torbanız var ise içerisine 2 kg kadar hasat edilmiş solucan gübresi ekleyin. Ayrıca solucan gübresinin içine bulabiliyorsanız 1 avuç saksı torfu ve bir avuçta dışarıdan alacağınız bahçe toprağı ekleyin (ilave mikroorganizma çeşidi için). Torbamızın ağzını sıkıca düğümlüyoruz.
Daha sonra akvaryum hava motoru ve hava taşı hazırlıyoruz. Bu sistemin amacı sürekli kovaya hava kabarcığı sağlayarak ve böylelikle mikroorganizmaların üremesine yardımcı olmaktır. Hava taşları kovanın en dibine sabitliyoruz. Ben hava taşlarının dipte kalması için üzerine taş koyuyorum. Hava kabarcıklarının yukarı çıkarken torbamıza değmesine dikkat ediyoruz.
Torbamızı suyun içine koyuyoruz. Düğüm attığımız ağızın bir kısmı dışarıda kalacak şekilde sabitliyoruz. Hava kabarcıkları yükselirken torbamıza değmelerine dikkat edeceğimizi daha önce söylemiştim.
2 gün yada 48 saat boyunca sistemin çalışmasını sağlayalım. Sistem çok ışık almayan bir yerde olursa daha iyi olacağını düşünüyorum.
Elimizde böylelikle 20 lt Sıvı Solucan Gübresi oluştu. Temiz bir iş yaptıysak süzmeye bile gerek yoktur .
Kullanım Şekli Nasıldır.
Kullanacağınız bitkiye (buğday-elma vs) , kullanacağınız zamana göre (ekim-çiçek vs) ayrıca yapraktan mı sulama suyundan mı kullanacağınıza göre miktarlar değişmektedir.
Aşağıda açıklamaya çalıştım. Yinede sormak istediğiniz noktalar olursa ben cevaplamaya hazırım.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Popüler Yayınlar
-
Solucan Çayı Nedir? Bitkinin yapraklarına püskürtülerek veyahut sulama suyuna karıştırılarak verilen, solucan gübresi üretilirken elde ...
-
Doğa Dostu Tarım için Biyo-Atıklardan Organik Gübre Üretimi, Sıvı Gübre : Hızlı ve kolayca yapılabilen oldukça zengin bir biyolojik gübred...
-
Ölçülerimiz 10 litrelik bir kap içindir. 10 litrelik turşu bidonu alıyoruz.. Balık artıkları veya balıkların kendilerini ufak ufak di...
S9lucan çayının ömrünü uzatabilirmiyiz.
YanıtlaSil