Solucan gübresi işine girerken temel amacım Ankara ili Nallıhan ilçesinde bulunan Ceviz Bahçemin ve Ankara ili Gölbaşı ilçesinde bulunan Hobi Bahçemin gübre ihtiyacını karşılamaktı. Bu sebepten vermek istediğim bütün bilgiler yetiştirdiğim ürünler ile ilgili olmaktadır.
Bildiğiniz gibi ceviz bahçeleri kurulurken cevizler çeşitlerine göre erkek ve dişi ceviz olarak ikiye ayrılmaktadır. Çünkü birbirlerini döllemeleri beklenmektedir. Ben dişi ceviz olarak Chandler erkek ceviz olarak Ferneette seçimi yaptım. (ferneette çeşidinden pişmanım. Franquette çeşidi olmalı sanki😕 )
Ceviz ağaçlarını gübrelemeyi 3 safhaya ayırabiliriz. Birinci safha Dikim Safhası. Bildiğiniz gibi fidanlar açık kök (tüpsüz) fidan ise dikim sezonumuz fidanlar uyurken (Ekim ayından Mart ayına kadar) olmaktadır. Eğer tüplü fidanımız varsa genelde ne zaman dikildiği önemli değildir. Bu bağlamda fidan dikilirken temel amaç köklerin gübre ile buluşturulması olacaktır. Ayrıca fidan dikiminde dikilecek tarladaki yüzey toprağının verimini fidan kökleri ile buluşturmak oldukça önemlidir. Gübre kullanın yada kullanmayın. KESİNLİKLE FİDAN DİKİMİ ESNASINDA YÜZEY TOPRAĞINI KÖKLER İLE BULUŞTURUN!!!. Fidan dikilirken elinize 1 kg katı solucan gübresi alın. Yarısını (500 gr) bir kürek yüzey toprağı ile harmanlayarak köklerin altına atın. Aşının toprak üstünde kalacak şekilde dibine toprak atmaya başlayın. Elinizde kalan 500 gr 'lık katı solucan gübresini de fidanı toprağa gömerken kullanabilirsiniz. Aşı yönü hakim rüzgar yönüne bakmalıdır.
UNUTMAYIN : Fidan dikiminden hemen sonra fidana can suyu verin. Böylelikle gübre içerisindeki bakterilerin gelişmesine de katkı sağlamış olursunuz.
UNUTMAYIN : Solucan gübresi kullanıyorsanız en a 6 ay kimyasal bir şey kullanmamanız gerekmektedir.
Eğer fidan dikiminde sıvı gübre kullanacaksanız 1 ton suya en az 2 litre sıvı organik solucan gübresi karıştırmalısınız. Bu karışımı da 20 adet agaçta bitirmelisiniz. Yani ağaç başına Can Suyu ile beraber 50 litre seyreltilmiş sıvı gübre verilmelidir.
Fidan dikimini bitirdik. İlk sene gübrelemeyi nasıl yapacağız?
İkinci safha Genç Fidanlar Genç fidan diyoruz bir yaşındaki ağaçlara. Genç fidanlarımızın altına 1 metre çapında bir daire açıyoruz. Açtığımız daireye 1 kg katı (granül) solucan gübresini dağıtıyoruz ve kapatıyoruz.
Örnek resimde gördüğümüz gibi. Daha sonra fidanımızı sulamayı unutmuyoruz.
UNUTMAYIN : Yine köke müdahale edecek herhangi bir kimyasal kullanmayın. Çünkü gübremizin içindeki mikroorganizmalar çalışmaya başlamalı.
Diğer safhamız ise Agaç Safhası. Artık ağacın gölge iz düşümü ne kadarsa tahmini çapını ölçelim. O kadar gübreyi şerit halinde dağıtalım ve toprağa gömelim.
UNUTMAYIN : Gübreleme işlemi bitince sulamak çok faydalıdır. Ancak yağmur yağarsa sulama gerekmez. .
Sıvı solucan gübresi cevizlerde nasıl kullanılır?
Yukarıda fidan dikiminde sıvı solucan gübresini nasıl kullanmanız gerektiğini açıklamaya çalışmıştım. Kısacası can suyunun 50 lt olduğunu düşünürsek 1 000 lt suya 2 lt sıvı solucan gübresi karıştırmamız yeterlidir.
Genç fidanlarda ve ağaçlarda sıvı solucan gübresi uygulamak daha basittir. Bir sene boyunca bir kaç defa sıvı solucan gübresi uygulanabilir.
Sıvı solucan gübresi uygulamaları. (genç fidan ve ağaç için)
1. Uygulama : İlk başta 1000 litre suya 2 litre sıvı solucan gübresi yada 500 litre suya 1 litre sıvı solucan gübresi karıştırıyoruz. Bitki uyanmadan. Mart ayı içerisinde ağaç başına 2 litre bu karışımdan uyguluyoruz. Ağaçlara püskürterek uyguluyoruz. Eğer toprağa dökeceksek bu karışımdan 5 litre olması yeterlidir.
2. Uygulama : Yine 1000 litre suya 2 litre sıvı solucan gübresi karıştırıyoruz. Bitki uyandığında ama çiçeklenmeden hemen önce ağaç başına 2 litre karışım olacak şekilde yapraktan püskürtüyoruz. Eğer topraktan uygulayacaksak ağaç başına 20 litre karışımdan vermeliyiz.
3. Uygulama : Yine 1000 litre suya 2 litre sıvı solucan gübresi karıştırıyoruz. Çiçekler ağaçta gözükmesi bittikten sonra (çiçekler döküldüğünde) ağaç başına 2 litre olacak şekilde yapraklara püskürtüyoruz. Eğer topraktan uygulama yapacaksak ağaç başına 50 litre bu karışımla suluyoruz.
UNUTMAYIN : Çiçeklenme sürelerini tutturamam diyorsanız. Ağaç uyanmaya yakın ilk uygulama , 3 hafta sonra ikinci uygulama ve 3 hafta sonra da üçüncü uygulama yapılacak.
Soru sormaktan çekinmeyin. Biliyorsam cevaplamaya çalışırım. Bilmiyorsam artık sizde kusuruma bakmayın 😄
solucan gubresi kullandığımız sene, ceviz zararlısı antraknoz için 3
YanıtlaSilayrı zamanda(toplam 3 defa) bakırlı ilaç atıyorum . bu ilacı atabilcekmiyiz, solucan gübresi bakterilerine zarar verirmi