İlginç Sorular



Solucan Üretimi vs Gübre Üretimi vs Atıkları İşleme

Gelen bazı ilginç bazı sorular:


Merhaba KarSu
Vermikompost üretimi için sizden ilham almıştım. Şimdi güzel bir sistem kurdum ve güzel bir üretim yapıyorum.
Sana iki adet sorum var.

Farklı durumlar için en uygun koşulları nasıl yaratabilirim?
1- Vermikültür veya solucan üretimi optimizasyonu.
2- Vermikompost üretimi optimizasyonu
3- Solucan kütlesini büyütme için optimizasyon.

İkinci sorum ise.
1- Ürettiğim solucan gübrelerim geleneksel kompostlara çok benziyor. Nasıl daha saf kompost elde edebilir. Besleme sistemi ile ilgili mi ?
Tüm yardımlarınız için teşekkürler, iyi Çalışmalar. 

Solucan Dostumuz. Merhabalar.

Ortak noktaları olsa da yukarıda belirttiğiniz tüm koşullar belirli bir stratejide çakışmaktadır. Sorunuzun cevabı koca bir kütüphane dolduracak düzeyde bir bilgi birikiminden sağlanacağını düşünsem de size burada bazı yönergeler sunabilirim.

1) Vermiculture: Solucanları daha fazla çoğaltmaya teşvik etmek için yapabileceğiniz çeşitli şeyler var. En iyi plan her zaman hayvanların doğal iç güdülerini karşılamaktır. Unutmayın bu solucanlar sık sık değişen hava ortamlarına adapte olabilecek kapasitededir.  (Örneğin: Yaz boyunca kuruyan yada kış boyunca donan bir gübre yığını). Bu nedenle çeşitli doğal ipuçlarına oldukça hızlı tepki verme eğiliminde olduklarını unutmayın. Örneğin, daha büyük bir sistemde daha az sayıda solucanla başlarsanız, kalabalık bir sistemdekilerden çok (mevcut kaynakları ellerinden geldiğince çabuk kullanacakları şekilde) artırmak daha muhtemeldir.

Sıcaklık ve nem içeriğindeki değişiklikler üreme üzerinde de etkili olabilir.Çok şaşırtıcı olmayan bir şekilde (Kırmızı solucanlar doğal ortamlarını düşündüğünde) daha serin sıcaklıklarda daha fazla çoğalma eğilimindedirler. (20 C°) Aslında düşününce bu mantıklı . Çünkü kış yaklaşıyor. Daha fazla kokon üretimi uygun bir strateji. İlk baharda yaşam alanları böylelikle hızlı ısınacaktır.

Kokon üretimi arttırmak için benimde gördüğüm diğer bir strateji, solucan yatağınıza belirli türde malzemeler eklemenizdir.  Birincil örnek -(Bu çoğu evde kullanılan vermikomposterler için çok geçerli olacak bir uygulama) örtü malzemesi olarak çok sayıda kıyılmış karton ve  diğer kağıt ürünlerinin kullanılması. Bunu gösteren bir gerçek akademik araştırma var (ne yazık ki, şuan referansı vermek için vaktim yok) ve hatta (öncelerden) kendi çalışmalarım neticesinde küçük bir çalışma da bunu destekliyordu. Tam rakamları hatırlamamakla birlikte kağıt hamuru içeren yataktaki kokon sayısı neredeyse iki katını buluyordu. (Vermikompostun daha yaşlı bir kompost olduğuna inanıyorum). Diğer materyaller, çuval bezi gibi, kokon üretimini teşvik etmiş gibi gözüküyor,bazı inanışlara göre (her iki durumda da) bunun solucanlara fiziksel bir yapı kazandırmakla beraber kokon dökecek "clitellar band" ismi verilen kordon bandı kısmının fiziksel gelişimine katkı sağlamasıyla ilgili olduğu düşünülmektedir.

Devam etmeden önce,gelişen solucan nüfusunda solucan üretmek ile kokon sayısının fazlalaşması arasındaki büyük farka dikkat etmek önemlidir. Unutmayın !!!
Kokon yumurtaları bollaştığında, solucanların kuluçka ve büyüme için optimize edilmiş bir ortam yaratmalısınız (iyi nem içeriği, mükemmel sıcaklıklar, gıda kaynakları vs.)!

2) Vermicompost: Amacınız öncelikli olarak çok miktarda atık madde işlemekse, çok miktarda solucan sizin için iyi bir başlangıç olacaktır. Solucanlar için en uygun koşulların sağlanması ve genel olarak malzemelerin işlenmesi için çok çalışmak isteyeceksiniz. Oksijen düzeyleri düştükçe her şey yavaşlar. Nefes alan ve en azından çok iyi havalandırılmış sistemler şarttır. Benzer şekilde, sıcaklığı ayarlamaya ihtiyacınız olacaktır. (ancak aşırı sıcak değil- ideal olarak (~ 21 ve 30 C° arasında )

Atıkların nem içeriği -solucanların sağlığı için kesinlikle önemli- ıslak bir ortamın anaerobik (havasız ortamda yaşayan bakteriler ile ilgili) hale gelme eğilimi çok daha yüksek olacağından, kontrol altında tutulması gerekecektir. Atık maddelerin hızlı mikrobik kompost süreci ve  solucanlar tarafından tüketilmesi için "optimize edilmiş" olması da son derece önemlidir. Hacimli, dirençli malzemeler mümkün olduğunca doğranmalı ve taze gübreler ön hazırlanmalıdır. (ve aşırı derecede hacimli ise makina yardımı ile daha küçük parçalara ayrılacak şekilde parçalanabilir) İdeal olarak, atık karışımınız 25:1 civarında bir C:N içermelidir.

İstikrarlı bir üretim yapmak istiyorsanız, yüksek kaliteli ürünler için doğal olarak, süreci (sıcaklık, nem, oksijen seviyeleri, kullanılan sistem vb.) ve beslemeyi olabildiğince istikrarlı tutmak zorundasınız.

3) Büyük kütleli solucanlar: Burada akılda tutulması gereken birkaç önemli faktör vardır:

1) solucan yoğunluğu,
2) nem içeriği ve
3) genel beslenme.

Belirli bir sistemde daha az sayıda solucan varsa (yani kaynaklar için daha az rekabet varsa), solucanlar daha büyük olma eğilimi gösterecektir. Dolayısıyla basit bir strateji olarak, solucanlar yoğunlaştıkça yeni yuvalara aktarmak kullanılabilir. Tabii ki unutulmamalıdır, eğer yeni sistemler çok kuru ve zengin gıda maddeleri içermiyorsa, bu gerçekten çok fazla yardımcı olmaz.

Solucanlar temelde yalnızca su taşıyan torbalardır. Bu nedenle onları "sulu" görünmelerini sağlamanın kolay bir yolu, oldukça nemli bir çevrede yaşıyor olduklarından emin olmaktır. Yiyeceklerini tüketme hızından daha çok endişelendiğimiz için, çoğu zaman oksijen seviyesi bizim için o kadar önemli olmuyor. Tabiki solucanların yaşam alanlarının, yaşamlarını zora sokacak şekilde olması gerektiğini söylemek istemiyorum. Ancak nem seviyesi unutulmamalıdır.

Çiftlik bahçelerinde yetişenler veya "solucan otu" (gerçekten yurt dışında var) adı verilen özel beslemeler gibi N-zengin gıdalar daha büyük solucanlar yetiştirmenize yardımcı olmak için mükemmeldir. Tecrübeli solucan çiftliği profesyonelleri "mükemmel" yiyecek karışımını oluşturmak için kendi "gizli formüllerine" sahipler - ancak onları sizinle paylaşmaya zorlamak için çok ikna edici olmalısınız. 😏

Solucan gıdasından bahsedecek bir diğer önemli şey ( mamalardaki parçacık boyutunun solucan büyümesi üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini gösteren çalışmalar var) daha küçük parçacık boyutunun daha büyük parçacık boyutundan daha yararlı olduğu bulunmuştur. Bu kesinlikle akılda tutmaya değer bir şeydir - ancak, her zamanki gibi vermicomposting'in (yani solucan sağlığıyla ilgili olanl kısımlarının) önemli ilkelerini de göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun!  UNUTMAYIN Çok fazla azot (düşük C:N), düşük konsantrasyonlarda solucanlar için çok toksik olan amonyak gazı salımına neden olabilir. Çok ince öğütülmüş malzemeler, hava akışı eksikliği ile sonuçlanarak çeşitli sorunlara neden olabilir.

İkinci sorunuza gelince ...

Dürüst olmak gerekirse,% 100 saf gübre elde etmek oldukça zahmetlidir - zira her malzemenin solucanlarınızdan geçtiğinden emin olmanız gerekir. Bu, çoğu durumda, özellikle biraz heterojen bir gıda karışımı kullanıyorsanız, gerçekleşmeyecektir. Materyalinizi bir kaç kez yataklardan geçirmeniz tekrar ve tekrar yemesini sağlamanız faydalı olacaktır. Ancak yinede çok küçük bir oranda da olsa üretiminizde diğer malzemeler olacaktır. Bu sebepten solucan gübresi yerine vermicompost teriminin kullanımı yerinde olacaktır.

Neyse umarım bu yazdıklarımın bir yardımı olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla KarSu
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar