19 Şubat 2018 Pazartesi

Bitki Büyümesini Arttırmak İçin Mükemmel Sıvı Gübre Tarifi


Bitkilerinize uygun sıvı gübre karışım tarifimi arıyorsunuz.? Hangi malzemelerin hangi mikroskobik canlıların gelişimin için uygun olduğundan emin değil misiniz. 

Durum ne olursa olsun, endişelenmenize gerek yok; Bu sayfadaki bilgilerle kendi sıvı gübre tarifinizi kendi ihtiyaçlarınıza göre belirleyebilirsiniz. 

Bahçenizdeki farklı bitkilerin farklı türde sıvı gübrelere ihtiyaç duyabileceğini biliyor muydunuz? Unutmayın, sebzeler gibi yıllık bitkiler daha bakteriyel ağırlıklı bir beslenmeyi tercih ederken, ağaçlar daha mantar ağırlıklı bir beslenmeyi tercih ederler. Bu nedenle, sebzeleriniz için daha bakteriyel olan bir sıvı gübreyi (kompost çayı) ve ağaçlarınız için daha mantari bir kompost çayı oluşturmak istersiniz. Biraz daha karmaşık hale getirmek isterseniz, yaptığınız çay türü, bahçenizdeki toprağın türüne de bağlı olabilir; 
bu nedenle iki değişkeni göz önüne almanız gerekir: bitki türü [Meyve - Sebze - Karışık] ve toprak tipi. Şu anda biraz karışık gelebilir. Ancak sonunda ne demek istediğimi anlayacaksınız. 

Herhangi bir gübre çay tarifi ile çalışırken daima hatırlamanız gereken bir şey var: DoğaAna bağışlayıcıdır. Kazara, bakteri sever bir bitkiye mantara göre yapılmış bir çay uygularsanız, ona zarar vermeyeceksiniz; Sadece , bitki bakteri ağırlıklı çay verdiğiniz kadar fayda alamayacaktır. 

Çeşitli Bitki Çeşitleri İçin Çeşitli Çaylar


Ne tür bitkilerin yetiştiğini biliyorsanız, kompost çay tarifi için hangi malzemelerin ekleneceğini belirlemek daha kolaydır.


 Bitki Türü
 Çay Türü
 Lahana Gibiler
Yüksek Bakterili
 Sebzeler - Çimgiller
Kısmen Bakterili
 Çalılar - Üzümler
Bakteri ve Mantar
 Yaprak Döken Agaç
Kısmen Mantarlı 
 İğne Yapraklılar
Yüksek Mantarlı


Özel bitki yukarıdaki listeye dahil değilse ne olur? 
Büyütmek istediğinize en çok benzeyen bitki türünü bulun ve bunu bir rehber olarak kullanın. Örneğin, çok yıllık çiçekler için kompost çayı uygulamak istiyorsanız, daha dengeli (mantarlara eşit bakteri) kompost çayı tarifi kullanmanızı öneririz. 

Spesifik toprak türleri için belirli çaylar hakkında çok fazla ayrıntıya girmeden, sadece iki önemli şeyi belirtmek isteriz. 

İlk olarak, eğer gerçekten kumlu topraklarda herhangi bir bitki türü yetiştiriyorsanız, mantar ağırlıklı çaylar uygulamaktan fayda göreceksiniz. Mantarlar, her zaman kumlu topraklarda ihtiyaç duyulan toprak yapısının oluşturulmasına yardımcı olurlar. Aksi takdirde, yukarıdaki tabloda gösterildiği gibi, çayın tipini bitki türü için seçmenizi öneririz. 

İkincisi, denemekten korkmayın. 
Birkaç bakteri ağırlıklı çay uyguladınız ve hiçbir sonuç alamadınız ise , birkaç uygulama için mantar çayı deneyin.

En Önemli İçerikler

Ürettiğiniz çayın türünü belirlemede en önemli bileşen kompostunuzdur. (Solucan Gübreniz) Kompostunuz, dengeli bir çay mı olduğuna, içinde çürüyen bakteri veya mantarın egemen olduğu bir çay mı olduğuna karar veren HER ZAMAN en büyük faktördür. Solucanlarınızı beslerken mamanın içinde herhangi bir mantar yoksa ve herhangi bir ilave yapmazsanız, bitmiş Çayınızın içinde mantar olmasının imkânı yoktur. 

Peki Kompost Nasıl Yapılır?

Farklı kompost türlerinden her biri başlangıçtaki bileşenleriyle belirlenir. Bakteri ağırlıklı kompost, düşük karbon-azot oranına (C: N) sahip malzemelerle başlar, mantar ağırlıklı kompost, daha yüksek bir C:N olan materyallerle başlar.Başka bir deyişle, kompostınızda daha fazla mantar isterseniz, daha odunsu malzemeler katmak zorunda kalacaksınız

Örneğin bakteriyel kompost,% 30 kuru saman (kahverengi malzeme), % 45 yonca (yeşil malzeme) ve % 25 hayvan gübresi, mantar kompostu% 45 kuru saman,% 30 yonca ve% 25 gübre kullanılarak yapılabilir.Daha dengeli bir kompost yaratmak isterseniz,% 35 kuru saman,% 35 yonca ve% 30 gübre kullanmanızı öneririz. Uygun karbon-azot oranları hakkında daha fazla bilgi edinmek için, kompostlama malzemeleri sayfamızı ziyaret edin.

Mantar ağırlıklı kompost yaratmada sorun yaşıyorsanız, lütfen sayfanın altındaki uzman ipuçlarımıza bakın.


3 Temel Kompost Çay Tarifleri (Sıvı Gübre)

Aşağıdaki tariflerde belirtilen miktarların, 5 galonluk bira üreticisi için tasarlandığını lütfen unutmayın.

Dengeli Kompost Çayın Tarifi 
  • 500 gr yukarıda bahsettiğim dengeli kompost. (
    bakteriyeller ve mantarlar biyokütlesel olarak eşit)
  • 50 gr humik asit
  • 30 gr Protein bakımından zengin böcek tozu, protein tozu yada protein bakımından zengin yosun tozu (aslı liquid kelp'tir. Ama ülkemizde bulmak zordur.)
  • 30 gr  pekmez yada kükürtsüz şeker pancarı melası

Bakteri ağırlıklı Kompost Çayın Tarifi 
  • 1000 gr yukarıda bahsettiğim bakteri ağırlıklı kompost. (bekletilmeden solucan gübreleri genelde iyidir. )
  • 60 gr şeker kamışı yada şeker pancarı
  • 30 gr deniz yosunu tozu

Bakteriler basit şekeri sever, bu nedenle bir çay kaşığı akçaağaç şurubu veya beyaz şeker ilave etmekten çekinmeyin.

Mantar Odaklı Kompost Çay Tarifi
  • 1000 gr mantar ağırlıklı kompost (aşağıda bahsettiğim )
  • 60 gr humik asit
  • 2 çay kaşığı yucca özü yada kaktüs tozu
  • 30 gr Protein bakımından zengin böcek tozu, protein tozu yada protein bakımından zengin yosun tozu (aslı liquid kelp'tir. Ama ülkemizde bulmak zordur.)
  • 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

Ortak Komposto Çay Tarif Malzemeleri
Birleşen
Besleyen
Birleşen
Besleyen
Beyaz Şeker
Bakteri
Akçaağaç Şurubu
Bakteri
Mısır Şurubu
Bakteri
Şeker Kamışı
Bakteri
Melaslar
Bakeri / Mantar
Balık Emülsiyon
Bakteri
Meyve Küspeleri
Bakeri / Mantar
Balık Hidrolizat Unu
Mantar
Kelp (Su yosunu)
Bakeri / Mantar
Yulaf Ezmesi
Mantar
Kaya Tozları
Bakeri / Mantar
Yucca
Mantar
Humik Asit
Bakeri / Mantar
Soya Ezmesi
Mantar

Not - Mantarlar, büyüdükçe çeşitli malzemelerin yüzeylerine yapışırlar.Yukarıdaki bileşimlerin bazıları bakterileri beslemesine rağmen ve aynı zamanda mantarların tutturulması için yüzeyler (örneğin, deniz yosunu) oluşturur.

Uzmanlardan Birkaç Mantar İpucu

Tip #1
Komposto çayın çeşitliliğini artırmak isterseniz bir bardak veya iki bahçe toprağı eklemenizi öneririz.Daha da iyisi, eğer kompost çay tarifi mantar kompost için yapılıyorsa, yakın bir ormandan bir bardak veya iki toprak ekleyin.

Bu ilave toprakları ekleyerek, çayın çok çeşitli toprak mikroplarıyla aşılandığından emin olursunuz.Bu topraklar biyolojik bir katalizör veya kompost çay aktivatörü gibidir.

Tip #2 
Çayımızda mantar bulunduğundan emin olmak isterseniz onu yaptıktan sonra mikorizal mantarların sporlarını eklemek mantıklıdır. 
Mikorizal mantarlar, herhangi bir fungal kompost çay tarifi için mükemmel bir aşı oluştururlar. Bu mantarlar doğal olarak tüm bitki türlerinin yaklaşık% 95'iyle yararlı ilişkiler oluştururlar.Besinlerin bitki transferine yardımcı olurlar ve daha iyi toprak koşulları yaratmaya yardımcı olurlar. Mikorizim mantarları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz internetten bir çok bilgi bulabilirsiniz. 

Tip #3
Komposto çay demleme işlemi sırasında mantarların birden fazla büyümesi (büyüklüğü, nadiren sayı olarak büyümesi) zor olabileceği için yazarlar, demleme işleminden önce yetiştirilmesini önerir. 

Bunu yapmak için, birkaç bardak komposto ıslatmanız (sadece nemli, ıslak değil.damlacık yokl) ve sonra ışığa dayanıklı bir kutuya koymanız yeterlidir. Daha sonra yulaf ezmesi gibi bazı basit proteinleri (mantar yiyecekleri) öğütüp nemli komposto ile karıştırın. Kısmen bir kapakla örtün ve daha sonra sıcak, karanlık bir alana yerleştirin. Genellikle bizleri lavabonun altına, ya da buzdolabının üstünde bir dolap yeterlidir. Yaklaşık 3 gün sonra, kapağı çıkaracaksın ve kompost boyunca bir grup mantar miselası bulacaksınız.Şimdi mantar çayınızı demlemek için bu komposto kullanabilirsiniz

Tip #4
Çayınızı süzerken mantarlarını (ve nematodlarını) yanlışlıkla filtrelemeyin.Çayın filtrelenirken, deliklerinizin mümkün olduğunca 400 mikrometreye yakın olduğundan emin olun. Boya için kullanılan süzgeçler, yerel mağazanızdan bu iş için oldukça iyi çalışıyor. Lifleri çok sıkı olduğu için çorap veya yastık kılıflarından kaçının.

Bizim Unlimited Kompost Çay Tarifimiz.

- 1/4 bardak Solucan Gübresi. (Beklememiş,vermicompost,worm castings) 
- 1/4 bardak Mantar ağırlıklı kompost 
- 1/4 bardak bahçe toprağı  
- 1/4 bardak orman toprağı 
- 50 gram pancar melası yada pekmez  
- 30 gram yosun tozu
- 30 gram humik asit 1 ounce humic acids 
- 31 gram balık unu
- 3 yemek kaşığı kaya tozu. (mermer tozu da olur)

Bu çaydaki çok çeşitli organizmalar ve besin kaynakları nedeniyle, demleme sisteminizde yeterli havalandırma (örneğin, çözünmüş oksijen) bulunduğundan kesinlikle emin olmanız gerekmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar