- Solucan Gübresi nedir?
- Kaliteli solucanlarda kullanılacak ve aykırı materyaller
- Bir solucan kutusu kurma
- Kaplar
- Hasat
- Solucan kompostosunu kullanma
- Solucanlar biyolojisi
- Başarılı vermikompost projeleri
- Solucan kutuları
Solucan Gübresi, yemek hurdalarını ve diğer organik maddeleri, vermikompost veya solucan gübresi olarak adlandırılan değerli bir toprak çeşitine dönüştürmek için solucanların kullanılması işidir. Solucanlar vücutlarından geçerken kompost haline gelen gıda atıklarını yiyorlar. Kompost, solucanı 'kuyruk ucundan çıkar. Bu kompost daha sonra bitki yetiştirmek için kullanılabilir. Vermikompostun bitkiler için neden iyi olduğunu anlamak için, solucanların besleyici açısından zengin meyve ve sebze atıklarını yediğini ve besin açısından zengin komposta dönüştürdüğünü unutmayın.
Kaliteli solucanlarda kullanılacak ve aykırı materyaller
Milyonlarca yıl boyunca, solucanlar hayat alanlarında organik maddeleri parçalayıp besin maddelerini toprağa geri döndürmekle uğraştılar. Kültürel üretimde ise bir solucanın doğadaki rolünü simüle ediyorsunuz. Solucanlar herhangi bir organik maddeyi yiyebilmesine rağmen bazı gıdalar solucan gübresi için daha iyi sonuçlar verir.
Yalnızca çiğ meyve ve sebze atıklarını kullanmanızı öneririz. Meyvelerden ve sebzelerden daha karmaşık maddeler olan etlerden, yağlardan ve süt ürünlerinden uzak durun. Çünkü, bu maddelerin doğada kaybolması daha uzun sürer ve zararlıları çekebilir. Pişmiş gıdalar genellikle zararlıları çekebilen cezbeden yağlı veya tereyağlı maddeler içerebilir.
Çok asidik olan ve meyve sinekleri çekebilen portakal kabuklarından ve diğer narenciye ürünlerinden kaçının. Çeşitli malzemeler kullanmaya çalışın. Daha fazla sebze maddesi buldukça, solucan gübresi o kadar iyi olacaktır. Güçlü bir kokuya sahip olma eğiliminde olan soğan ve brokoli çok tavsiye edilmemektedir.
Bir solucan kutusu kurma
Bir solucan kutusu kurmak kolaydır. İhtiyacınız olan tek şey bir kutu, nemli gazete şeritleri ve solucanlar. Bir solucan deponunun nasıl kurulacağını öğrenmek için, önce solucanların yaşamak zorunda oldukları ortamı düşünün ve lütfen empati yapın. Deponuzda solucanların ihtiyaç duyduğu şeyler varsa, başarılı olur. Solucanlar neme, havaya, yiyeceklere, karanlığa ve çok sıcak olmayan bir sıcaklık derecesine ihtiyaç duyarlar. Gazete şeritleri veya yapraklardan yapılmış yataklıklar, nem tutacak ve solucanlar için gerekli hava alanlarını içerdiği için faydalıdır.
Bir solucan çiftliğinden sipariş edilebileceğiniz (veya KarSu Organik'ten) solucan depolarında kırmızı solucanlar kullanmalısınız. Yaygın olarak kullanılan iki kırmızı solucanın bilimsel adı Eisenia foetida ve Lumbricus rubellus'tur.
Kaplar
Solucanların kompostolaştırılacağı bir kap seçerken, kompost yapmak istediğiniz yiyecek parçacıklarının miktarını ve kutunun nerede olacağını aklınızda tutmalısınız.
Sınıf için iyi bir beden kutusu 20 yada 40 litrelik kutu ya da yaklaşık 600X 400 X 200 mm"dir. Solucanlar yüzeyde ve üstte yaşamak tercih ederken kutu derin değil, sığ olmalıdır. 15 cm lik bir toprak tabakası yeterli olacaktır.
Bir solucan kutusu olarak kullanılacak bir plastik, ahşap veya cam kap seçermelisiniz. Bunlar kişisel tercih meselesidir. Bazı kişilerin ekstra akvaryumları var. Bazılarının yeniden kullanmak istedikleri ahşap kutular var. Diğerleri, ticari olarak üretilen depo kutusu (örn. "Rubbermaid", "Tucker", "Sterilite" ) gibi plastik bir kutu satın almayı veya yeniden kullanmayı tercih edebilir.
Hangi malzemeyi seçerseniz seçin, kullanmadan önce kabın durduğundan emin olun. Ahşap kutular için, altını plastikle (örn. Bir plastik torbadan veya eski bir duş perdesinden geçirin) çizin. Bölmeyi gevşek bir kapakla örtün. Bu kapak, kabin içine hava girmesini sağlamalıdır.
Hasat
Solucanlarla ilgilenirler ve onlar için elverişli bir ortam yaratırsanız, "çöpünüzü yemeye" yorulmadan ve kompost üretmek için yorulmadan çalışacaklardır. Zaman ilerledikçe, deponuzda daha az yatak olacak ve daha fazla kompost oluşacakdır. . 3-5 ay sonra, deponuz kompost ile (ve çok az yatak) doldurulduğunda, kutuyu hasat etme vakti geldi. Hasat, için solucanları kutudan çıkarmak gerekmektedir.Çünkü kalırlarsa birkaç ay geçtikten sonra, solucanlar yataklarından ayrılmalı aksi halde yüksek konsantrasyonlarda kendileri için sağlıksız bir ortam oluşmaktadır.
Hasat için hazırlanması için iki hafta boyunca kutunuza yeni yiyecekler koymayın. Sonra hasat için iki yöntemden birini deneyin:
Tüm solucan kutusu içeriğini kutunun yarısına kadar itin, bozulmamış yiyeceklerin veya gazetelerin büyük parçalarını çıkartın. Taze yatak ve yiyecek hurdalarını çöp kutusunun boş yanına koyun. Yemek atıklarını sadece taze yatağın yarısında gömmeye devam edin.
Önümüzdeki 2-3 hafta içinde, solucanlar, kompostlarını bir bölüme rahatça bırakarak, yeni yemeğe (yiyeceklerin olduğu yere) ilerleyecektir. Bu olduğunda, gübreyi çıkarıp yeni yatak ile değiştirin. Solucan geçişini kolaylaştırmak için, yalnızca bölmenin yeni yaptığını yerini örterseniz, eski tarafın kurumasına ve solucanları eski taraftan terk etmeye teşvik etmesine neden olursunuz.
Eller Açık Yöntem:
Solucan deponun tüm içeriğini bir plastik ya da kağıt üzerine boşaltın. Birkaç tane koni şeklinde kazıklar yapın. Her havada solucanlar, komposto ve bozulmamış gıda maddeleri ve yatak takımı bulunacaktır. Kazıklar ışığa maruz kaldıkça, solucanlar kazıkların altına doğru ilerleyecektir. Kompostun üst katmanını yığından çıkarın, ayrışmamış gıda ve gazete parçalarını ayırın. Üst katmanı çıkardıktan sonra, solucanlar aşağıya doğru ilerlerken bölmenin 2-3 dakika aydınlık kalmasına izin verin. Sonra bir sonraki kompost tabakasını çıkarın. Bütün solucanlar yığının altına bırakılana kadar bu işlemi tekrarlayın. Solucanları toplayın, tartın (sizin kayıt tutmak için) ve onları yeni hazırladığını yatak kutularına geri koyun.
Seçtiğiniz yöntem ne olursa olsun, hasat ettiğiniz komposte büyük olasılıkla bir solucan veya iki gıda maddesi, eski yiyecek artıkları ve yatak takımı ihtiva edeceksiniz. Komposto açık havada kullanılıyorsa, endişelenmenize gerek yoktur - solucanlar mutlu bir ev bulacak ve yemek hurdaları ve yeni yatağı sonunda parçalanacaktır. Komposto iç mekanlarda kullanılıyorsa, eski yatak takımları ve gıda atıklarını estetik amaçlı olarak çıkarmak ve kompostta solucan bulunmamasını sağlamak isteyebilirsiniz. Solucanlar bitkilerinize zarar vermese de, solucanlar küçük bir tencerede yaşamaktan hoşlanmayabilir.
Her iki yöntem için hasat sonrası gıdalarınızı kompost etmeye devam edebilirsiniz. Sadece taze yatak ve yemek atıkları ekleyin. Herhangi bir nedenden dolayı kompostlamaya devam etmek istemiyorsanız, lütfen kurulumu başka bir kişiye veya solucan kutusunu eve götürecek birine önerin. Bahçeli herkes solucan kompostosunu son derece değerli bulacaktır. Son çare olarak, iyi solucan kompostosu isteyen birini bulamıyorsanız, solucanları bir bahçe toprağı üzerine ekleyebilirsiniz.
Solucan kompostosunu kullanma
Kompostolarınızı derhal kullanabilirsiniz veya saklayabilir ve bahçe mevsiminde veya istediğiniz her seferinde kullanabilirsiniz. Komposto doğrudan bitki için besin maddeleri hazırlamanıza yardımcı olan bir toprak tadilatı olarak, saksı döşeyen toprağınız veya bahçe topraklarınızla karıştırılabilir veya komposto, kapalı veya açık bitkiler için üst giyinme olarak kullanılabilirsiniz.
Kompostolarınızla birlikte "kompost çay" da yapabilirsiniz. Sadece 1-2 ° 'lik komposto klorsuz su veya yağmur suyu ekleyin, gübre ve suyun bir ara boyunca karıştırarak bir gün boyunca karışım halinde getirmesine izin verin, normalde yaptığınız gibi su bitkileri elde edin. Aynı zamanda bitkiler için mevcut toprak olarak kullanılabilir.
Solucanlar biyolojisi
Solucanlar solucan depolarında yaklaşık bir yıl yaşayabilirler. Eğer çöp kutusunda bir solucan ölürse, muhtemelen fark etmeyeceksinizdir. Solucan vücudu yaklaşık% 90 su olduğundan, büzülecek ve çok hızlı bir şekilde kompost parçasına dönüşecektir. Yeni solucanlar doğar ve diğerleri her zaman ölürler. Doğanın kanunu budur.
Solucanlar hermafroditlerdir, yani hem erkekler hem de kadınlar aynı bedende demektir. Ne yazıkki eşleştirmek için hâlâ iki solucan gerekiyor. Solucanlar, bazı cinsel organları içeren bantları (veya klitorenk) yakınlarında zıt yönde hizalanırlar. Solucanlar sperm hücrelerini değiştirirken yaklaşık 15 dakika bu şekilde kalırlar. Birkaç gün sonra, yumurta sperm hücreleri ile temasa girer ve bir koza veya yumurta örneği oluşturur. (buna türkiyede KOKON denir) Koza solucandan ayrılır, daha sonra gübreleme işlemleri devam eder.Bir koza içinde 2-5 bebek solucanı bulunabilir.
Bebek solucanlar yumurta içinde en az 3 hafta yaşar, bazen çevredeki koşullara bağlı olarak daha uzun süre kalırlar. Örneğin kış aylarında bebek solucanları, sıcaklık tekrar ısınana kadar bir kaç hafta kozada kalabilir. Bebek solucanlar sonunda dışarı çıktıklarında, bunlar bir iplik parçasının kalınlığı ve muhtemelen 1 cm uzunluğundadır. Genellikle solucanlar beyaz görünür, çünkü henüz pigmentasyon geliştirmedikleri için böyle görünürler. İlerleyen günlerde pigmentasyon (ya da kan ) görülecek ve kırmızımtıraklaşacaktır .
Başarılı vermikompost projeleri
Birçok kişi, son birkaç yıldır solucanlarla başarılı bir şekilde kompostlama yapıyor. Bazı kişiler, çevresel birimin bir parçası olarak solucan işine girmekte bazı kişiler ise bu işin ticareti ve yüksek kar oranları yüzünden tercih etmektedir. Çok az bir kesim ise bu konunun bilimi ile uğraşmaktadır..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder