Tüm organik maddeler, az miktarda azot (N) ile birlikte önemli miktarda karbon (C) içeriyor.Bir organizmadaki bu iki elementin dengesi karbon-azot oranı (C: N oranı) olarak adlandırılır. Kompost yığınında, kompostlama yapan mikroorganizmalar en iyi performansı elde ederken enerji için az miktarda karbon ve protein üretimi için azot gerektirir. Kompostlama konusunda çalışan bilim adamları verimli gübre üretmenin en hızlı yolunun 25-30 parça Karbon (C) içine bir parça Azot (N) olarak tespit etmiştir. Başka bir değişle; verimli ve güzel kokulu bir kompost 25-30:1 oranına sahiptir. C: N oranı çok yüksekse (fazla karbon), üretim yavaşlar. C: N oranı çok düşükse (azotlu), kokuşmuş bir yığın elde edeceksiniz.
Evinizde kompost kutuları ve malzemeleri ile mutfak ve bahçe atıklarını toprak besleyici organik maddeye dönüştürün. Ev çöpünün azaltılması ve toprağın oluşturulması hiç bu kadar kolay olmamıştı!
Komposto kutusunda bulunan bazı genel organik maddeler için ortalama C: N oranları aşağıdadır. Amacımız açısından yüksek miktarda karbon içeren malzemeler "kahverengi" olarak kabul edilir ve yüksek miktarda azot içeren malzemeler "yeşiller" olarak düşünülür.
Tahmini Karbon - Azot Oranları | |
Kahverengi = Yüksek Karbon | C:N |
Odun Külü
| 25:1 |
Kıyılmış karton
| 350:1 |
Mısır sapları | 75:1 |
Meyve artıkları
| 35:1 |
Yapraklar | 60:1 |
Gazete, kıyılmış
| 175:1 |
Yer fıstığı kabuğu
| 35:1 |
Çam iğneleri | 80:1 |
Talaş | 325:1 |
Saman | 75:1 |
Odun talaşı
| 400:1 |
Yeşiller = Yüksek Azot | C:N |
Kaba Yonac | 12:1 |
Yonca | 23:1 |
Kahve Alanları | 20:1 |
Yemek atıkları
| 20:1 |
Bahçe atıkları
| 30:1 |
Kıyılmış Çim
| 20:1 |
Kurutulmuş Ot | 25:1 |
Genel Gübreler | 15:1 |
Deniz yosunu | 19:1 |
Sebze atıkları
| 25:1 |
Su Otları | 30:1 |
Not: Kompostolama için kullanılan pek çok bileşen tek başlarına 25-30:1 ideal oranına sahip değildir.
Sonuç olarak, çoğunun "mükemmel kompost tarifi" yaratmak için karıştırılması gerekir.
Yüksek C: N oranları çim kupürleri veya gübreler ekleyerek düşürülebilir.
Düşük C: N oranları, kağıt, kuru yapraklar veya odun parçaları eklenerek yükseltilebilir.
Birçok üretici hafif bir koku ile koymayı ve ortamda biraz aşırı azot bulundurmayı tercih eder. Böylelikle kompostun hazır olduğunu kokudan anlayabilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder