Kompost malzemelerinin yanlış miktarlarda karıştırılması, oldukça kötü kokular üretecektir.
Bu hatayı yapmanızı istemiyoruz, bu yüzden size kompostonun ne olduğunu ve ne olmadığını öğretmek istiyoruz.
Bütün büyük kompost üreticileri bu oranı iyi öğrenmelidir.
Belirli materyallerin listelerine girmeden önce size kompostlamada karbon azot oranı (C: N) denilen şey hakkında bilgi vermek istiyoruz.Ya da bazı insanlar bunu söylerken, kahverengilerin yeşillere oranı olarak söylemektedirler.Bu kavram, tamamen kuru olan malzemeleri (örneğin, saman, gazete, kurutulmuş gübre) kullanacağınızı anlamak için özellikle önemlidir.
C: N, oranı mama ürününüzü oluşturmak için kompost destenizde birlikte karıştırılacağınız çeşitli materyallerin (örn. Yiyecek artıkları ve gazete) oranlarını tanımlar.
C: N, oranı mama ürününüzü oluşturmak için kompost destenizde birlikte karıştırılacağınız çeşitli materyallerin (örn. Yiyecek artıkları ve gazete) oranlarını tanımlar.
Ideal C:N = 20:1 - 40:1*
* Bu oranlar, malzemelerin ağırlığına dayanmaktadır.
Kompostlama konusunda yeniyseniz, lütfen bu numaralara çok kafa yormayınız.Tüm matematik hesaplamalarını yapmaya çalışmak oldukça sinir bozucu olabilir. Bunun yerine karışımınınızda karbon ihtiva eden materyalininiz azot ihtiva eden materyalden daha fazla olmasına özen gösteriniz. Örneğin, yığınınıza yeni kesilmiş çim (yüksek azot ve nem içeriği) eklersenizde, bazı gazete kupürleri (çok yüksek karbon içeriği ve az nem) eklemek isteyeceksinizdir.
Tamam, özel kompost malzemelerine geçelim.
Ingredient | C:N |
kıyılmış gazete* | 170:1 |
saman | 75:1 |
kıyılmış karton | 350:1 |
kurumuş yapraklar | 70:1 |
beklemiş saman | 55:1 |
talaş | 400:1 |
odun talaşı | 400:1 |
ufak dal parçaları | 500:1 |
kağıt havlu | 110:1 |
tuvalet kağıdı | 70:1 |
ahşap külü | 25:1 |
kurutulmuş çim | 50:1 |
çam yaprakları** | 80:1 |
* gazete siyah beyaz olmalı ve% 100 bitkisel yağ bazlı mürekkep (ör. soya) ile basılmalıdır. Lütfen komposto yığınınıza renkli kağıt koymayın
** Kompostunuzdaki çam iğnelerinin kullanımına atıf yapan aşağıdaki notlarımızı okuyunuz.
Azot İçeren Malzemelerin Ortak Kaynakları
Ingredient | C:N |
taze kesilmiş çim | 15:1 |
su otları* | 30:1 |
mutfak atıkları | 20:1 |
kahve telvesi | 20:1 |
gübreler | 10-20:1 |
taze kesilmiş saman | 25:1 |
deniz yosunu | 20:1 |
kaba yonca | 12:1 |
saç / kürk | 10:1 |
balık unu | 8:1 |
kanlı et | 4:1 |
* Yabani otlar tohumdan arınmış olmalı.
Kompost katkı maddelerinin bir başka ilginç kaynağı pamuk endüstrisinden gelmektedir. Ege yöresinde ve Adana'da çok fazla var. Genelde pamuk tozu olarak anılır. Bu ürün, artan mikrobik aktivite, besin seviyeleri ve toprak yapısı dahil birçok fayda sunar.
Ya yumurta kabuğu?
Yumurta kabuğu büyük bir kompost malzemesidir; Ancak, yığınınıza onları eklemeden önce onları ezerseniz çok daha hızlı parçaladıklarını göreceksiniz.
Neler kompost olamaz
insan dışkısı** | pet dışkısı** |
büyük ahşap parçaları | çam iğneleri* |
mumlu kuşe kağıt | renkli gazete |
meşe yaprakları* | yabani ot tohumları |
gress yada yağ | etler |
plastik | günlük süt |
hayvan kemikleri | ilaçla öldürülmüş otlar |
* az miktarda çam iğneleri ve meşe yaprağı, komposto yığınınıza eklemek için iyidir; Ancak, bunları büyük miktarlarda eklemekten kaçının. Bu spesifik kompost katkı maddeleri, yığındaki diğer maddelerden daha yavaş parçalanma eğilimindedir. Ayrıca, büyük miktarlarda eklendiğinde yığınınızın pH'sını da etkilerler.
Artık kompostolanacak miktarı ve kompostolmamayı bildiğinize göre aşağıdakileri öneririz ...
Eldeki kompost malzemeler için çevrenizden ücretsiz olarak hangi materyalleri alabileceğinizi öğrenin.Daha sonra, her maddenin kompostolan karbon azot oranlarını belirlemek için yukarıdaki çizelgeleri kullanın. Mükemmel oranları bulmaya çalışırken lütfen stres atmayın.
Düşük C: N'ye sahip bazı malzemeleriniz varsa, bazı malzemelerle yüksek C: N ile karıştırıldıysa, iyi bir başlangıç yaptınız demektir.Örneğin, mutfak atıklarıyla dolu bir el arabanız varsa (20: 1), dengelemeye yardımcı olması için yaklaşık 3/4 adet kuru yaprak el arabası (70: 1) eklemelisiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder