31 Ocak 2018 Çarşamba

TÜRKİYE'DE KIRMIZI SOLUCAN VE SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİNE GENEL BİR BAKIŞ

I. Uluslararası Organik Tarım ve Biyoçeşitlilik Sempozyumu 27-29 Eylül Bayburt

TÜRKİYE'DE KIRMIZI SOLUCAN VE SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİNE GENEL BİR BAKIŞ
Orhan Yılmaz, İbrahim Doğuş, Zeynep Setenay Yılmaz
Ardahan Üniversitesi, Posof Meslek Yüksek Okulu, Ardahan
Soltamin Organik Gübre, Gönen, Balıkesir
Setosol Organik Gübre, Gebze, Kocaeli
İletişim: zileliorhan@gmail.com
Özet
Kırmızı solucan (Eisenia fetida) hayvan gübresi, sebzeler, mutfak artıkları, tarımsal ürün atıkları ve organik sanayi atıkları gibi ürünleri tüketir. Solucan gübresi bir çeşit doğal organik gübredir. Solucan gübresi üretimi, kırmızı solucan ile mikroorganizmaların, aktif organik maddeleri dengelemesi esasına dayanır. Solucan gübresi üretimi yine aktif organik maddeleri değerli bir toprak ıslah maddesi ve bitki besleme kaynağına döndürür. Eğer solucan gübresi toprağa katılırsa, toprağı bitki besin maddeleri bakımından zenginleştirir. Solucan gübresi ayrıca bitki büyümesini hızlandırır, bitki hastalıkları ve zararlı böcek saldırılarını azaltır. Solucan gübresinin bitkisel üretim içinde sebze üretimi, çiçek yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği, peyzaj ve bağcılık gibi kullanım alanları vardır. Bu sörvey çalışması Temmuz-Eylül 2016 ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Sörvey çalışması sırasında 19 solucan üretim işletmesi ziyaret edilmiş ve işletme sahiplerine bir anket uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre solucan işletmeleri örgütlü değillerdir. İşletme sahipleri kamuda, üniversitelerde ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda bilgi eksikliği olduğu yönünde şikâyette bulunmuşlardır. İşletme sahipleri yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda bürokrasinin yoğunluğundan şikayet etmişlerdir.
Anahtar Kelimeler: Kırmızı solucan, Eisenia fetida, toprak solucanı, solucan gübresi, organik gübre.


AN OVERVIEW OF THE RED WIGGLER (EISENIA FETIDA) AND VERMICOMPOSTING PRODUCTION IN TURKEY
Abstract
The Red Wiggler (Eisenia fetida) consumes some organic materials such as animal manure, vegetables, kitchen waste, agricultural crop residues, or organic by products from industries. Vermicomposting is a kind organic fertilizer of nature. Vermicomposting is based on earthworms and microorganisms to help stabilize active organic materials. It also convert active organic materials to a valuable soil amendment and source of plant nutrients. If vermicompost is added to soil, it enhances the nutrients available to plants. Vermicompost has also been shown to increase plant growth and depress plant disease and insect pest attacks. Vermicomposting products have many applications, including vegetable production, home gardening, fruit gardening, landscaping, vine growing, and in agriculture. This survey study is conducted in July, August and September 2016. During survey about 19 vermicomposting enterprises were visited and a questionnaire was asked to business owners. According to data vermicomposting enterprises were not organized. Business owners complained about some difficulties such as lack of information in public, universities and Ministry of Food, Agriculture, and Livestock. They also complained about red tape for Ministry of Food, Agriculture, and Livestock.

Keywords: Red Wiggler, Eisenia fetida, earthworm, vermicast, organic fertilizer.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Görüş Yazısı

Sayı: 
58889402-105[2016/127-1075]-70028


Tarih: 
28/12/2016







T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)



Sayı
:
58889402-105[2016/127-1075]-70028
28.12.2016
Konu
:
Kaliforniya solucanları ile organik gübre üretimi


            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğü mükellefi olduğunuz ve işletme hesabı esasına göre defter tuttuğunuz, Kaliforniya solucanları ile organik gübre üretimi yaptığınız, büyükbaş hayvanların yetiştirildiği alanlardan ve ev kullanıcılarından temin ettiğiniz söz konusu solucanların; büyükbaş hayvan gübresi, çay atıkları, yumurta kabukları, muz kabukları vb. ile hazırlanan mamalarla beslendikleri ve mamayı sindirim sisteminden geçirerek işleyip vücuttaki enzimleri bırakması sonucunda gübre üretimi gerçekleştirdikleri belirtilerek, bedelsiz olarak temin ettiğiniz atık madde ve gübrelerin işletme defterinize kaydının nasıl yapılacağı ve bu durumun nasıl belgelendirileceği, nakliye giderlerinin gider olarak mı yoksa maliyet olarak mı dikkate alınacağı, ayrıca çoğalan ve değeri katlanan solucanların işletme hesabı defterine hangi belge ile nasıl kaydedileceği ile yıl sonunda solucanların sayımının çok uzun zamanı alacağından envanter işlemlerinin nasıl yapılacağı hususlarında Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.
            Konuya ilişkin olarak Başkanlığımız Bandırma Vergi Dairesi Müdürlüğü ile yapılan yazışma sonucu cevaben alınan 14/10/2016 tarihli ve 14305 yazı ve eki yoklama fişinin tetkikinden; yaklaşık 8.000 metrekare alanda, 1.500 metrekare kapalı alan  içerisinde birbirine bitişik nizam 4 ayrı bölümde (1. bölüm büyükbaş hayvan gübresi giriş alanı, 2. bölüm üretim alanı, 3. bölüm kurutma alanı, 4. bölüm hijyen ve depolama alanı) faaliyetinizi sürdürdüğünüz, makina parkurunuz ve gübrelerin olgunlaşma süreci tamamlanmadığından işletmeniz kurulduğundan bugüne kadar organik gübre satışı yapmadığınız, üretim yerinde sadece üretilen Kaliforniya solucanlarının satışını gerçekleştirdiğiniz, solucanları adet bazında paketlemeden üstü delikli hazır plastik saklama kaplarına koymak suretiyle sattığınız, bu satışın üretim yerinde gerçekleştiği, ayrıca satış mağazanız olmadığı, işyerinizde başka bir faaliyetinizin bulunmadığı ve bir adet  işçi çalıştırdığınız hususlarının tespit edildiği anlaşılmıştır.
            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 52 nci maddesinde; "Zirai faaliyetten doğan kazanç zirai kazançtır.
            Zirai faaliyet; arazide, deniz, göl ve nehirlerde, ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yollarıyla veyahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle nebat, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin istihsalini, avlanmasını, avcıları ve yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını, satılmasını veya bu mahsullerden sair bir şekilde faydalanılmasını ifade eder.
            …
            Mahsullerin değerlendirilmeleri maksadıyla ve zirai istihsale müteferri olarak işlenmesi de zirai faaliyete girer.  Ancak,  bu  ameliye,  aynı  teşebbüsün  cüz'ünü teşkil eden bir işletmede vukua geliyorsa, bu ameliyenin zirai faaliyet sayılabilmesi için işletmenin sınai bir müessese ehemmiyet ve genişliğinde olmaması ve faaliyetini, cüz'ünü teşkil ettiği teşebbüsün mahsullerine hasretmesi şarttır.
            …
            Yukarıda yazılı faaliyetlerin içinde yapıldığı işletmelere zirai işletme, bu işletmeleri işleten gerçek kişilere (Adi şirketler dahil), vergiye tabi olsun veya olmasınlar, çiftçi ve bu faaliyetler neticesinde istihsal olunan maddelere de mahsul denir.
            …" hükmü yer almaktadır.
            Aynı Kanunun 53 üncü maddesinde, çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançların, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirileceği, 54 üncü maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançlarının gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tespit olunarak vergilendirileceği, kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerin bu kazançları için beyanname vermeyecekleri hüküm altına alınmıştır.
            Yine aynı maddenin beşinci fıkrası hükmü uyarınca, kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçiler, yazılı olarak vergi dairesinden istemde bulunmaları halinde izleyen vergilendirme dönemi başından, işe yeni başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usule geçebilmektedirler. Ayrıca, Gelir Vergisi Kanununun 54 üncü maddesinde yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşanlar, müteakip vergilendirme dönemi başından itibaren gerçek usulde vergilendirileceklerdir. Gerçek usule tabi olanlardan bu ölçülerin altında kalanlar ise, müteakip vergilendirme dönemi başından itibaren hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilebilmektedirler.
            Bu çerçevede, anılan Kanunun 54 üncü maddesinde, zirai kazancın gerçek usulde tespiti bakımından bir takvim yılı içinde dikkate alınacak işletme büyüklüğü ölçüleri belirlenmiş olup söz konusu maddede, solucan yetiştiriciliği faaliyeti ile ilgili olarak herhangi bir işletme büyüklüğü ölçüsü belirlenmemiştir.
            Ayrıca, yine aynı Kanunun 94 üncü maddesinde, kimlerin vergi tevkifatı yapmakla yükümlü oldukları sayılmış, (11) numaralı bendinde de çiftçilerden satın alınan zirai ürünlerin alış bedeli üzerinden bu çiftçilerin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır. Söz konusu tevkifat oranları Bakanlar Kurulunun 12/01/2009 tarih ve 2009/14592 sayılı Kararı ile 01/01/2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, hayvanlar ve bunların ürünleri ile kara ve su avcılığı ürünleri için % 2, diğer zirai ürünler için ise % 4, ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınan hayvan ve hayvansal ürünlerde % 1, diğer zirai ürünlerde ise % 2 olarak belirlenmiştir.
            Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 235 inci maddesinde; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tesbit edilenler ve  defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden  satın aldıkları malların bedelini ödedikleri sırada iki nüsha makbuz tanzim etmeye ve bunlardan birini imzalıyarak satıcı çiftçiye vermeye ve diğerini ona imzalatarak almaya mecburdurlar. Mal tüccar veya çiftçi adına bir adamı veya mutavassıt tarafından alındığı takdirde makbuz bunlar tarafından tanzim ve imza olunur.
            Çiftçiden avans üzerine yapılan mübayaalarda, makbuz, malın teslimi sırasında verilir.
            Müstahsil makbuzunun tüccar veya alıcı çiftçi nezdinde kalan nüshası fatura yerine geçer.
            …" hükmüne yer verilmiştir.
            Bu hüküm ve açıklamalara göre, solucan yetiştiriciliği faaliyetiniz neticesinde elde edilecek kazanç zirai kazanç sayılacak olup; solucan yetiştiriciliği faaliyetine ilişkin işletme büyüklüğü ölçüsü belirlenmemiş olduğundan, bu faaliyetiniz nedeniyle elde edeceğiniz kazançların Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 11 numaralı bent hükümleri dikkate alınarak, tevkif suretiyle vergilendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca tevkif suretiyle vergilendirilecek zirai kazancınız için defter tutma ve beyanname verme yükümlülüğünüz de bulunmamaktadır.
            Öte yandan, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile defter tutmak zorunda olan çiftçiler tarafından şahsınızdan solucan veya gübre alışı yapılması halinde bu mükelleflerce tarafınıza müstahsil makbuzu düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak, solucanların ve üretilen organik gübrelerin, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılanlar dışındaki kişilerce tarafınızdan satın alınması halinde, gelir vergisi tevkifatı yapılmayacak olup ayrıca alım satıma ilişkin belge de düzenlenmeyecektir.
            Diğer taraftan, mükellefiyet yönünden bağlı bulunduğunuz ... Vergi Dairesi Müdürlüğüne yazılı olarak başvurduğunuz takdirde, izleyen vergilendirme dönemi başından itibaren, Kaliforniya solucanı yetiştiriciliği faaliyeti nedeniyle elde etmiş olduğunuz zirai kazancınızın gerçek usulde tespit olunarak vergilendirilebileceği tabiidir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.


(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.






















30 Ocak 2018 Salı

Organik Tarım Ve Solucan Gübresi

Organik tarım, iklim değişikliği ile mücadele için en etkili tarım şekli.IPCC raporlarında tarımın, iklim değişikliğine neden olan sera gazları salınımındaki payı %10-12 olarak yer alıyor. Üstelik bu miktarlara tarım kimyasallarının üretimiyle yapılan salınım ve %12’lik paya sahip ormanların tahrip edilerek tarım alanına dönüştürülmesi dahil değil. İşlenmiş gıda üretimi ve gıdanın küresel ölçekte yer değişimi dikkate alındığında tarımın toplam sera gazı salınımındaki payı 1/3’e ulaşıyor.

Eğer tüm tarım alanlarında organik tarım yapılırsa %10’u kimyasal gübreler kullanmamaktan, %10’u da daha az enerji kullanımından olmak üzere toplamda %20 daha az sera gazı salınımı olacağı tahmin ediliyor. Üstelik organik tarım yapılan topraklarda endüstriyel tarıma göre 1 hektar alanda 10 ton daha fazla karbon depolanıyor.

İklim değişikliğinin kurak ve yarı kurak alanların %70’inde arazi bozulumuna neden olacağı ve arazilerde verimin azalacağı tahmin ediliyor. Oysa organik üretim ile bu etkileri azaltmak hatta tersine çevirmek mümkün. Etopya’nın Tigray ilinde 1 milyon hektar alanda uygulanan karma ormancılık, kompost uygulaması ve baklagillerle sıralı ekim uygulamaları ile bozulmuş araziler yeniden kazanılırken, ürün artışı 2 kata ulaşıyor.

Yeni Nesil Solucan Çiftliği

Solucan çiftliği aquaponik sistemine entegre edilerek, radyal filtrelerdeki çökeltiyi geriye dönüştürür (1). Ayrıca mutfak artıklarını da toprağa dönüştürüyor (2). Solucanlar çok fazla çoğaldığında da balık yemi oluyor (3). Çıkan toprak ise fide büyütme, meyve ağacına gübre olarak bahçede kullanılıyor (4). Solucan suyu ise sıvı gübre olarak yapraklara püskürtülüyor (5). Beş işe birden yarayan solucan çiftliği zaten bahçenizde her daim olması gereken bir unsur.

Solucanlar en basit söylemi ile kompost solucanı ve toprak solucanı olarak ikiye ayrılır. Toprak solucanı kahverengi ve kalın, toprakla beslenen bir solucandır. Sebze bahçelerinde toprağın havalanması için yardımda bulunur. Kompost solucanı ise kırmızı ve daha incedir. Sadece çürüyen yeşil mutfak artıklarını yer ve toprağa dönüştürür. Bizim ihtiyacımız olan bu kırmızı solucandır. Bahçenin karanlık bir köşesine küçük bir çukur kazın ve ters çevrilmiş bir kovayı üstüne kapatın. Çukura narenciye ve soğan artıkları dışında her türlü yeşil mutfak artığını doldurun. kovayı üstüne kapatın. Bir süre sonra kırmızı kompost solucanları gelip yerleşecektir ve buradan alıp kutulara aktarabilirsiniz. Arada bir çukurdaki yiyeceklerin üstüne yenilerini atın.


3 katlı bir solucan çiftliği

Solucan Gübresinden Bahsetmek

Sizlere solucan gübresinden bahsetmek istiyorum.
Bilindiği üzere ülkemizde tarım alanında yılda 17 milyon ton Kimyasal gübre kullanılmakta.Ülkemizde üretilen organik gübre miktarı yaklaşık olarak bu oranın ancak %2sini karşılayabilmekte. Kaynaklara göre bu kimyasallar yüzünden topraklarımızın büyük bir bölümü nerdeyse kullanılamaz halde. Yani kanser olmuş durumda.
(Kimyasal gübre baronlarının kimyasal olmazsa sadece organik gübre ile başarı sağlayamazsınız açıklaması kapitalist bir yalandır.)(cezmi saday'in açıklaması).
Solucan gübresi aynı toprakta 3 yıl aralıksız kullanıldığı taktirde toorağın ph seviyesini artırıp,içerisinde barındırdığı azot,potasyum,fosfor,kalsiyum gibi mineralleri toprağa katarak içerisinde ne kadar zararlı micro organizma ve kimyasal atık varsa temizleyip, topragin icerisindeki bitkinin ihtiyaç duyduğu mineralleri çözümleyerek bitkinin rahatca alabilmesini saglamaktadır. Bunları yapar ikende verim artışı,erken hasat,su tasarrufu,aroma,renk,tat doğallık adına ne varsa bitkiye vermektedir. Ve içerisinde kesinlikle zararlı hiçbir kimyasal atık ve zararlı micro organizma barındırmamaktadır. Solucanın kendine has Anti bakteriyel sölom sıvısı sayesinde de kök ve yaprak zararlılarına karşı koruma sağlamaktadır.
Eğer elinizde atalık tohumunuz var ise ve solucan gübresi kullandıysanız,sizin için küçük,gelecek için çok büyük bir adım attınız demektir.
Sağlıklı gelecek nesiller için organik tarım,organik gübre.
Yanlız arkadaşlar size bir uyarım olacak. Lutfen solucan gübresi alırken dikkatli olun. Malesef her işte olduğu gibi bu iştede amaçları sadece para kazanmak olan simsarlar oldukca çoğaldı.
Gerçek Solucan gübresi süngerimsi bir yapıya sahip olup siyah renkte olmalı. Elinize aldığınızda pamuk gibi hissetmelisiniz. Iki parmağının arasında ovalayınca kil kıvamına yakın bir his vermeli. Kum toprak hissi olmamalı. Kokusuz olmalı.
Resimde göründüğü gibi üstteki resimde alttaki resimde solucan gübresi. Sizce hangisi gerçek gübre. Tabiki üstteki. Alttaki gübre üstüne üstlük tarım fuarında bilindik bir markadan alınmıştır. Içerisinde ciddi oranda kum ve ne olduğunu anlayamadığım metal e benzeyen parlak cisimler vardı. Lütfen gübre alırken paketi acmadan almayın.
Bu insanlar bugün para kazanmak uğruna bu işi layıkıyla yapan insanların ekmeğine mani olmakla kalmayıp çiftçilerimizide mağdur etmektedir. Hepsi bir yana böyle bir gubreyi kullanan bir çiftçinin köyünde bu gübrenin faydalarını kimseye anlatamazsınız.
Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

TÜRKİYE'DE SOLUCAN GÜBRESİ GERÇEĞİ

Tarım bakanlığımızın önümüzdeki beş yıllık planında solucan gübresi üretimi ve yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Şöyle ki ülkemizde yıllık on milyon tonun üzerinde kimyasal gübre kullanılmaktadır. Tarım bakanlığımız beş sene içerisinde kimyasal gübre tüketiminin en az % 10 luk kısmını organik gübre kullanımına çevirmeyi hedeflemektedir. Organik gübre tüketiminde 1. sırada solucan gübresi kullanılması hedeflenmekte olup, buda ülkemizde 50 milyon solucana sahip 1000 adet çiftliğe ihtiyaç duyulacağını göstermektedir. Türkiye’de şu andasolucan gübresi üretimi kayda alınamayacak kadar azdır. Bu da solucangübresi üretiminin ülkemizde ne kadar yeni ve gelişmeye açık bir sektör olduğunu göstermektedir. Bu sektörde ilklerden olan kazanacak ve ülke tarımına katkıda bulunacaktır.


Üretimlerimizle hem ülkemiz için bir kutsal görev yapmış oluyoruz, hem de çocuklarımızın geleceklerini garanti altına almış bulunuyoruz. Ayrıcasolucan gübresi üretimi işi çok aşırı sermaye gerektirmeyen, kalifiye elemana ihtiyaç duyulmayan ,eli kürek tutabilecek herkesin yapabileceği bir uğraşı ve sektördür. Hammadde girdisi sadece büyük baş hayvan dışkısıyla bile çözülebilen işçilerimizin ise solucanların olduğu bir sektörün üretim maliyetleri de tabi ki de ona göre düşük olacaktır.


Solucan gübresi üretimi basit ve kazançlı bir iş kolu dur. Ama büyük sabır gerektiren ve kısa zamanda hemen ekonomik girdi sağlamayan bir iş koludur. Ülkemizde yeni gelişen bu sektörde yer alıp solucan gübrelerimizi üretelim, çiftçilerimizi ve çevremizi bilinçlendirerek çevremize bu işi ve sektörü yaygınlaştıralım. Sizlerde solucan gübresi üretim çiftlikleri kurun, sizlerde çevrenizde solucan çiftliklerinin kurulmasına öncülük edin. Şu anda bu olay ülkemiz ve geleceğimiz için bir vatandaşlık görevi kadar kutsaldır. Sabreden ve gönül koyup bu işe sevdalalanlar hak ettikleri maddi kazançları fazlasıyla sağlayacaklardır. Eminiz ki gün gelecek ülkemizde Amerika gibi, İsrail gibi, Avrupa ülkeleri gibi binlerce solucan gübresi üretim çiftliklerinin olduğu, çiftçilerinin bol kazançlar elde ettiği, nesillerinin sağlıklı ve neşeli yaşadığı bir ülke olacaktır. 


Mehmetemin Pursa

Kullanıcı Yorumu

Yıllardır toprağın gıdasının (kompost ve gübre) da doğal olması gerektiğini savunur dururum. Ancak, toprağın olmazsa olmaz ihtiyacı gübre değildir. Esas olarak organik madde, H+F asit ve organik karbonu da içermesi gereken komposttur. OM, topraktaki mikrobiyal hayatın olmasını sağlar. H+F asit, toprak ve bitki arasındaki haberleşmeyi ve köklenmeyi sağlar ve organik karbon da toprağın vazgeçilmezi su tutmasını. AB ortalamasına göre, OM oranı en az %5 olmalıdır. Oysa, Türkiye'deki toprakların OM oranı %0.4'dür. Fransa'da OM oranı <%2 olan topraklarda tarım yapılması yasaklanır, çünkü zehirlenmiş kabul edilir, dolayısıyla bu toprakta yetişen bitki de zehirlidir. Yani, %0 çöl toprağıdır, biz bir tık yukardayız. Bu nedenle,vermikompost dahil her türlü kompostun Türkiye'de kullanımı zorunlu bırakılmalıdır. Gübre, kompostun üzerine kullanılabilir. Burada da esas, kullanılan gübrenin bir yıl sonra toprakta iz bırakmamasıdır. Eğer iz kalıyorsa, aşırı doz ilaç kullanan insan gibi toprak da ölmeye maruz bırakılmış demektir. Sonuç olarak, kompost Türkiye'nin acil ihtiyacıdır

ISIL İŞLEM; YAYINLANACAK OLAN SOLUCAN GÜBRESİ YÖNETMELİĞİ

BAŞLIK:
ISIL İŞLEM; YAYINLANACAK OLAN SOLUCAN GÜBRESİ YÖNETMELİĞİ
Giriş:
Yayınlanacak olan solucan gübresi yönetmeliğinde, solucan gübresi üretim sürecinde solucan yemine ve solucan gübresine ayrı ayrı ısıl işlem uygulanması gündemdedir. Masamın üstünde bulunan Vermikültür teknolojisi isimli 2011 yılında yayınlanan kitabın 16 bölümünden 1-2 sayfa ekte sizlerle paylaştım. Bölümün tam olarak türkçeye çevrilmiş başlığı "solucan gübresi üretimi sırasında insan patojenlerinin azalması" dır. Bu bölümde 2011 yılına kadar vermikompost (solucan gübresi üretim süreci) nin insan patojenlerini azalttığı ile ilgili yapılmış olan gerek laboratuvar gerekse saha çalışmaları derlenmiştir. Vermikompost işleminin bir insan hastalık yapıcı (patojen) bakteri olan salmonella türü bakteri populasyonunu azaltarak doğal bir antibakteriyal (bakteri öldürücü) araç olduğu ilk kez 1981 yılında Brown ve Mitchell' tarafından yapılan çalışma ile gösterilmiştir. Bu bulguyu destekleyen sayısız çalışma yapılmıştır. Hatta vermikompost işleminin hangi yolla antibakteriyal (bakteri öldürücü) etki gösterdiği dahi ortaya koyulmuştur. Lassegues ve arkadaşları 1989 yılında ve Valembois ve arkadaşları 1991 yılında yaptıkları çalışmalarda solucanların ön bağırsaklarından antibakteriyal madde salgıladıklarını ve sölom sıvısının antibakteriyal maddelerce zengin olduğunu ispatlamışlardır. Bu kitabın ilgili bölümünün, sizinle paylaştığım "Conclusion" "sonuç" kısmına ait sayfada ise tüm bilimsel makaleler ışığında solucan gübresi üretimi (vermikompost) işleminin solucan aktivitesi sayesinde doğal bir antibakteriyal işlem sağladığı bilimsel kanıtlar ile açıkca ortaya konulduğu belirtilmiştir (1).
Sizinle paylaştığım 2017 yılında yayınlanan tartışma makalesi ise (2 sayfa) vermikompost işlemi ile yani solucan ile insan lağım pisliğindeki insan patojenlerinin azaltılabildiğini böylece arıtmanın gerçekleştiğini ispatlayan ilgili bilimsel araştırma makalelerini içermektedir (2).
Tartışma
VERMİKOMPOST İŞLEMİNİN DOĞAL VE BİYOLOJİK YOLLA BİR ANTİMİKROBİYAL ETKİ GÖSTERDİĞİ ÇOK AÇIK BİR GERÇEKTİR (1). DOĞRU UYGULANMASI HALİNDE NE BAŞINDA NE DE SONUNDA NE MAMAYA NE DE SOLUCAN GÜBRESİNE ISIL İŞLEM UYGULANMASINA GEREK YOKTUR. Solucanın büyükbaş hayvan gübresini işlediği süreç için ( bu süreç aslında bir sanitasyon- ısıl işlem sürecidir!!!) standartlar getirilerek sürecin kesin ve net bir şekilde mikrobiyal riski ortadan kaldıracak şekilde düzenlenmesi yeterli olur.
Sonuç:
Eiseni fetida türü solucanın solucan yemini işlediği süreç ile ilgili "standart üretim koşulları getirilmesi halinde" ısıl işlem uygulanmasına gerek yoktur, Bu standartlar sağlandığında solucanlar birer biyolojik sanitasyon makinesi (bakteri öldürücü) olarak patojenleri ortadan kaldırır. Isıl işleme sürecin hiçbir aşamasında ihtiyaç yoktur.
Buna göre "doğru koşullarda üretim yapılması halinde" solucan mamasına ısıl işlem uygulanmasına gerek yoktur. SOLUCAN GÜBRESİNE ISIL İŞLEM UYGULANMASINI ZORUNLU KILACAK BİR YÖNETMELİK İSE BİLİMSEL GERÇEKLERDEN UZAK VE TAMAMİYLE YANLIŞTIR.
Kaynaklar:
1.)Kitap: Vermiculture Technology; edited by Clive A Edwards, Norman Q Arancon, Rhanda Sherman. CRS Press. 2011.
2.)Tartışma makalesi: Inactivation of bacterial pathogenic load....Dergi adı: Waste management. 64 (51-62). 2017.
Doç. Dr. Ersöz GONCA





SOLUCAN MUCİZESİ

Sıcak bir yaz gününde çoğumuzun gölette bir veya iki balık tutmak için oltaya taktığımız bu küçük solucanlar yorgun ve kimyasallarla kirlenmiş tarım arazilerimizin kurtarıcıları olabilirler. solucan Jack Chambers dikkatleri vermikültürün faydalarına, solucan çiftçiliği ve son ürün olan vermikomposta çekmeye çalışmayı misyon edinmiş bir kişidir.
Kaliforniya, Sonoma’da bulunan Sonoma Valley Worm Farm’ın sahibi olan Jack, Avrupa’ya yaptığı Boeing 747 uçuş pilotluğundan, Eisenia fetida veya kırmızı solucanları ellerine alabilmek için vazgeçmiştir.
Eski Delta kaptanının bu küçük yaratıklarla olan derin aşkı organik bahçesi için birkaç galonluk solucan almasıyla başladı. O küçük ve kımıl kımıl solucanların bir tür iş ortağı olacağını henüz bilmiyordu.
“Yaklaşık 20 dönümlük çiftliğindeki solucanları satan birisini görmeye gittim. 1992 yılında kendisi artık emekli olarak balık tutmaya gitmeye karar verdiğinde, ona yardımcı olmayı bırakıp çiftliği kendisinden satın aldım” diye anlatıyor Chambers.

Chambers, internetin hayatımıza girdiği o ilk dönemlerin zorluğu içinde solucanlar üzerine bazı araştırmalar yapmaya başladığı sırada, küçük ölçekte zengin organik gübre üreten solucanları ve onların gübresini sattığını söylüyor.
“Solucanlar ve solucanların toprakla olan ilişkileri üzerine araştırma yaptıkça, onların dünya için neler yapabileceği konusunda daha çok şaşkınlığa düşüyordum. 1994 yılında Ohio Eyalet Üniversitesinde (Ohio State University) Solucan Ekolojisi Üzerine Uluslararası Sempozyuma (International Symposium on Earthworm Ecology) katıldım.”
Chambers bitki yetiştirmede vermikompost kullanılarak sağlanan faydayı slâytlar halinde tanımlayan ve gösteren sunumu gördüğünde nasıl heyecanlandığını anımsar. solucan
Solucanları ve kompost işi büyüdükçe Chambers da toprak ve solucanlar hakkında özgün bilgilere sahip olan birçok yeni insanla tanışmaya başladı. Solucanlarını sığır gübresinin içine salmadan önce gübreyi ön-kompostlamadan geçirmenin iyi bir fikir olduğunu öğrendi. “Ön-kompostlama,” der Chambers, “yığından gelen e-coli gibi zararlı patojenlerin ortadan kalkmasını sağlamakta ve gübrenin köstebek veya diğer küçük yaratıklardan uzak tutulmasını mümkün kılmaktadır.”
“İlk başlarda, gübreyi solucan yataklarının içine doğrudan savuruyordum. Fakat patojenler hakkında bilgi sahibi olunca, daha sonradan bizim patentli ürünümüz olan sürekli vermikültür kompostlayıcının (ÇN: Sürekli Akış Sistemi) tasarımına yol açan ön-kompostalama yapmaya karar verdim” diyor Chambers.
Chambers’a göre, solucan gübresiyle zenginleştirilmiş kompost üretiminin ilk basamağı ham inek gübresini, e-coli bakterisini öldürmek için en az üç gün boyunca 55 santigrad derecede zamanlanmış basınçlı hava üfleyici ile birlikte ön kompostlayıcıya koymaktır. Bu süreç kompostun sertifikalı organik bir ürün derecesine erişmesini sağlar.
Bunun yanı sıra, at ya da tavuk gibi diğer hayvan gübreleri de bu süreçte kullanılabilirken, Chambers en iyi sonuçları sığır gübresinden elde ettiğini belirtir. solucan solucan
“Hemen yanımızda organik mandıra çiftlikleri var, dolayısıyla bu gübreyi kullanmamız daha pratiktir. Ayrıca sığırların sindirim sistemlerinde, yedikleri gıdaları sindirirken ortaya çıkan gübrenin bizim amacımız açısından çok iyi olmasını sağlayan özel bir yapı olduğunu düşünüyorum. Ek olarak, biz birçok atık gübreyi de ortadan kaldırıyoruz” der Chambers.
Süreçteki ikinci basamak ise, Chambers’a göre, ön-kompostlamadan geçen gübreyi 20 metre uzunluğunda ve 1,5 metre genişliğindeki bir yatağa 60 günlüğüne koymaktır. Yataklara 10-12 milyon solucanın konması çok uygun olacaktır; solucanlar yataklamayı yiyerek son ürün olan gübreyi dışkılayacaklardır. Her bir yataktan haftalık olarak yaklaşık 750 litre, ya da aylık tabanda yaklaşık 15 ton solucan gübresi elde edilebilir. solucan solucan solucan solucan
Bitmiş olan son ürün bu yatakların tabanından mekanik olarak tıraşlanarak, bölge çiftliklerine bir ya da iki metrelik sepetlerle satılır. Ayrıca aynı zamanda yerel olarak 10 kg.lık çuvallarda satılır. Ek olarak, Sonoma Valley Worm Farm ulusal olarak kargo ile de kompost satmaktadır. Chambers ayrıca arzı aşan ürünlerin taleplerini karşılayabilmek için işletmesini daha da büyütmeyi planlıyor. solucan
“Büyümemiz,” diyor ve ekliyor, “gerçekçi ve kârlı olmalıdır. Ben ticari tarım pazarında büyüme potansiyelinin muhteşem olduğuna inanıyorum. Büyük ölçekli mısır ve soya fasulyesi yetiştiricilerine bakmıyorum, daha ziyade sebze, meyve ve fındık yetiştiricileri hedef kitlemdir”.
“Ayrıca solucan pazarı,” diyor Chambers “hala büyümekte olan bir sektör. Çiftlik personeli düzenli aralıklarla, solucanları ve kompostu birbirinden ayırmak için yığını bir eleğe doğru itmeye yarayan bir ayırıcı veya dev bir döner disk kullanır. Solucanlar pound (ÇN: ağırlık birimi) üzerinden UPS ile kargolanarak Kuzey Kaliforniya’ya satılır ve bu da yıllık iki-üç bin pound (900-1300 kg arası) solucan demektir”.
Ayrıca “kırmızı solucanların kendi kompost üretim çabasına uyan en iyi solucan türü” olduğunu belirten Chambers şöyle der, “her bir solucan kendine özgü belirli bir habitata sahiptir. Kırmızı solucanlar bizim kompost sistemimiz için biçilmiş kaftandır. Çok iyi ürüyorlar, çılgınca besleniyorlar ve oldukça bol gübre veriyorlar”.
Solucanların çıkardığı bu kompost, son araştırmalara göre, bitkiler için oldukça fazla fayda sunuyor. Örneğin, Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesinde (North Carolina State University-NCSU) yapılan bir çalışma, vermikompostun sebzelerde görülen zararlıların yönetiminde ekoloji dostu bir araç olabileceğini göstermektedir.
Southern Sustainable Agriculture Research and Education (Güney Sürdürülebilir Tarım Araştırma ve Eğitim) hibesi ile finanse edilen bir çalışmada, lahana bitkisinin konakçı bitki direncine farklı böcek türlerinin farklı tepkiler verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca tırtıl ve yaprak biti gibi zararlılara karşı konakçı bitkilerin direncini artırmak için vermikompostun toprağa en az %20 yoğunlukla karıştırılmış olması gerektiği belirtiliyor.
Direncin seviyesi vermikompostun kökeni, ilgili böceğin türü, solucanın yediği atıklar ve henüz belirlenmemiş olan bitki savunma mekanizmaları gibi faktörlere bağlıdır.
Proje üzerinde, bir böcek bilimci, toprak eklembacaklıları ekolojisti ve araştırmacı olarak çalışan Yasmin Cardoza, Ohio Eyalet Üniversitesi’nde yazılan bir araştırma makalesine işaret ederek, farklı oranlarda vermikompost içeren toprakta yetiştirilmiş olan bitkilerde vermikompost içermeyen toprakta yetişen bitkilere göre böceklerden kaynaklanan bitki zararlarının daha az olduğunu belirtiyor.
NCSU’da yapılan çalışmada, Cardoza iki türlü tırtıl ve yaprak biti üzerinde çalışır. Çalışmada farklı beslenme alışkanlıklarına sahip geniş bir zararlı türüne karşı kimyasal olarak savunma sağladığı detaylı olarak kanıtlanmış olan brassica cinsi lahana bitkisi kullanılmıştır.
Araştırmacılar vermikompost içermeyen sade toprak ile farkı oranda vermikompost içeren topraklarda yetişmekte olan bitkiye bu zararlıları salarak böceklerin beslenmek için hangi bitkiyi tercih ettiklerini saptamışlar.
Sonuçlar tırtılların, özellikle de lahana ile beslenenlerin, iyi bir verim sağlayamadıklarını veya vermikompostlu toprakta yetişen lahanayı yiyenlerin öldüklerini göstermiştir. “Görünüşe göre,” diyor Cardoza, “bitkide, böcekler üzerinde zehirleyici (toksik) bir etki yaratan bir kimyasal oluşmak”. Bu toksik madde, glukozinolatlar olarak bilinen organik bir içerik veya vermikompost karışımlı toprakta yetişen bitkinin aktive ettiği yeni bir bileşik olabilir.
Cardoza, direnci ayarlamayla ilgili potansiyel bir etmenin vermikompostta yer alan ve bitkinin kökleriyle simbiyotik bir ilişki kurabilen mikrobiyal topluluğun olduğunu varsaymaktadır.
Araştırmacılar, yaprak bitleriyle ilgili olarak da vermikompost karıştırılmış olan topraktaki bitkide oluşan konakçı direncinin hem kanatlı hem de kanatsız böceklere karşı etkili olduğunu belirtmektedirler.
“Vermikompost karışımlı toprakta yetişen bitkide kanatlı yaprak bitlerinin azaldığı ve bitki üzerinde daha az larva ürettikleri tespit edildi. Bu iyi bir haberdir, çünkü vermikompost karışımı, ürünler üzerinde dağılarak daha büyük bir alanı etkileyecek olan böceklerin kolonileşme evresinin en aza inmesine yardımcı olacaktır” diye açıklamaktadır Cardoza.
Cornell Üniversitesi’nde yapılan diğer bir araştırma ise, vermikompostun hastalık baskılamada çok iyi bir iş çıkardığını göstermektedir. Bunun nedeni ise belki de vermikompostun tekbiçimli (homojen) bir yapıda olmasındandır.
Cornell araştırmacısı ve bitki patologu Dr Eric Nelson “Çözüm bu mikropların yapmakta oldukları şeyi neden yaptıklarını anlamaktan geçer. Böylece belki daha sonra bu mekanizma daha da geliştirilebilir” demektedir.
Chambers yapılan araştırmaların, vermikompostun bitkileri sağlıklı bir hale getirdiği ve ürün verimini arttırdığı şeklinde daha önce duymuş olduğu bilgileri ispatlar nitelikte olduğunu hissettiğini söyler. Kendi organik bahçecilik çalışmalarında Chambers, sadece %9 oranında toprak karışımı ve beraberinde vermikomposttan elde edilmiş olan çay kullanarak yetiştirdiği domateslerin daha sağlıklı, bol ve lezzetli olduğunu tespit etmiş.
Chambers’a göre Sonoma Valley solucan gübresi satın alan çiftlikler, üzüm bağları ve zeytin bahçelerinin de benzer şekilde sağlıklı ve bol ürünlü daha büyük bitkiler ve daha lezzetli ürünler elde ettiklerini raporlamışlardır.
Chambers ayrıca vermikompostun, yıllardır süren ticari çiftçilikten kaynaklanan kimyasal toprak kirliliğinin azaltılmasında bir çözüm olabileceğini de belirtiyor. O, kimyasal tarımın tamamen ortadan kalkmasının zor olmakla beraber vermikompost kullanımı sayesinde kimyasal kullanımının %50 oranında azalmasının mümkün olabileceğine inandığını belirtiyor.
Chambers inatla yüksek kaliteli organik malzemeyle toprağın “inokülasyonun” (aşılanma) sağlanması gerektiğini belirtiyor.
“Yıllardır bu ülkede organik tarım yaptık. Daha sonra kimyasal sanayi çiftçilere satışlara başladı ve bunun adı da sözde geleneksel tarım oldu. Fakat ben inanıyorum ki kimyasal çiftçilik döneminde oyunun sonuna doğru gidiyoruz. Toprağın biyolojisine geri dönmek zorundayız. Toprak içerisinde mikroplarıyla beraber yaşamktadır ve biz ona bu şekilde yaklaşmalıyız” sonucuna varıyor Chambers. solucan
solucan solucan solucan solucan solucan solucan solucan solucan solucan solucan solucan solucan
Çeviri: Savaş Gönen
Kaynak: Soil & Mulch Producer NEWS, Vol. VII No.3 May / June 2013

Biz Kimiz


KarSu Organik Solucan Üretim Çiftliğine Hoşgeldiniz.

Solucan Üretimiyle İlgili Nerede Ne Yardımı Yapıyorsunuz?  

Şu anda bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen kendi solucan çiftliğinizi kurmaya karar verdiniz yada solucan üretmeye ilgi duyuyorsunuz. Burada solucan üretimiyle ilgili bütün gerçekleri bulacaksınız. Size solucan üretimiyle ilgili başarılı bir şekilde solucan büyütme, solucanları yemleme ve solucan maması hazırlama, uygun yatak yada yuva hazırlama ve solucan gübresiyle ilgili bilgiler vereceğiz. Sürekli üretimde mükemmeli yakalamak için araştırmalar yapıyoruz. Bu sayede en iyi solucan üretim gübresi tekniğini sizlere sunmaya çalışıyoruz. 

   Tamam da, Bir solucan çiftliği benim için neler yapacak? 

Sizin gibi bir çoğumuz solucanların herhangi bir ekosistemin önemli bir parçası olduğunun farkındalardır. Ancak sadece bir kaç kişi solucan üretim çiftliğinin faydalarını biliyor. Solucan yetiştiriciliği eğlenceli bir hobi olabilir veya tam teşekküllü iş fırsatı haline dönüşebilir. Evinizdeki balık akvaryumundan daha büyük olmayan bir solucan üretim çiftliğinde bile :


  • Ev gıda atıklarını kullanabileceğiniz Solucan Gübresi (vermikompost) 
  • Organik Gübre Üretimi
  • İç mekan bitkileriniz için gübre
  • Bahçenizin toprak yapısını değiştirmek
  • Solucan Sıvı Gübresi (Worm Tea)
  • Tehlikeli kimyasal gübreleri ortadan kaldırma yada azaltma
  • Balık avı için solucan üretimi

Solucan Üretimi ve Solucan Üretim Çiftlikleri hakkındaki son gelişmeler ve en son bilgiler için sayfamızı sık sık kontrol ediniz.  

Çok yakında solucan ile ilgili akademik kütüphane geliyor.. 

23 Ocak 2018 Salı

Solucan Gübresi ile ilgili Basit Gerçekler

Solucan Gübresi. (vermikompost) için yeni misiniz? İşe başlamadan önce basit ve hızlı bilgi mi arıyorsunuz? Burası başlamak için harika bir yer.

Solucan gübresi (vermikomposting olarak da bilinir) solucanlar ve mikroorganizmaların ortak eylemi yoluyla organik atıkların parçalanmasını kapsar. (Her ne kadar ana aktör solucan da olsa üretimde başka yaratıklar da vardır.)

Geleneksel (toprak ve bahçe) solucan vermikompost için kullanılamaz. Bunlar kapalı solucan kutusuna yada solucan yuvasına eklenirlerse öleceklerdir.

Bununla birlikte, geleneksel toprak solucanları, alt taraf muhafazasız bir yığında yığının alt alt bölgelerinde toplanır (dediğim gibi toprağa dokunan noktası muhafazasızsa)

Vermikompost solucanları, gübre, kompost yığınları veya yaprak çöpleri gibi genellikle çok zengin organik maddeler içerisinde yüzeye yakın bölgelerin sakinleridir.


En yaygın kullanılan çeşit Eisenia fetida ( ‘foetida‘ olarak ta bilinir) her ne kadar büyük kuzen olmasına rağmen Eisenia hortensis  (‘European Nightcrawler’ olarakta bilinir yaygın olarak kullanılır.  
Eisenia hortensis  yem solucanı olarak ta yetiştirilir. 

Eisenia fetida için en yaygın isimler şunlardır. Kırmızı solucan, gübre solucanı, kaplan solucanı. (red worm, red wiggler, brandling worm, manure worm, tiger worm)

Bu tür solucanları sokakta tarlada muhtemelen bulunmazsınız. 

Başka bir tür olan "Lumbricus rubellus" küçük bir kırımızı solucan türüdür. Bazen vermikompost için kullanılır ama yeterli değildir. E. fetida daha verimlidir.

Kompostlama yapan bir solucanın her geçen gün atık olarak kendi ağırlığının eşdeğeri mamayı tüketebileceğine inanılıyor. Küçük bir evde kurulan sistem ile elde edilemeyecek derecede optimum koşullar altında kendi ağırlığından daha fazla mamayı bir gün içinde tükettiği gözlemlendi. Bu olay mama kalitesine ve ortam şartlarına daha çok bağlıdır.

İlla bir oran gerekli ise vucut ağırlıklarının %50 'sini gübre olarak üretebiliyorlar.  Eğer solucanınız varsa verdiğiniz mamanın yarısını yada çeyreğini gübre olarak üreteceklerine emin olabilirsiniz. Aklınızda tutun. Solucanlarınızı başka bir yuvaya koyduğunuzda tahmininizden daha az mama tüketebilirler. 

Solucanlar genel olarak mikrobik bakteriler ve benzeri yapılar ile beraber mamaları tüketiyorlar. Bazı araştırmalar solucanların birincil besin kaynağının tek hücreli canlıların (protozoonlar) olduğunu belirtmiştir. Mantarların ve diğer mikropların da tüketildiğine dair kanıtlar vardır

Çok bilimsel bir bilgi olmakla birlikle; Vermikompostasyonun biyolojik katı yağlar gibi atık maddelerdeki patojen seviyelerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteren bir dizi araştırma yapılmıştır

Kırmızı solucanlar çok yüksek seviyelerde nem (% 80-90) seviyorlar (ve tolere edebiliyorlar), ancak aynı zamanda oksijen lazım olduğunu unutmayalım.Bu nedenle doğru dengeyi bulmanız önemlidir.

Asgari olarak 1000 solucan ile kompostlama işlemi yapılabileceği düşünülmektedir. Yaklaşık maliyeti ise 100 ₺ civarıdır. ($15  $40)

Solucanlar derin ortamlardan ziyade yüzey alanı geniş yerlerde daha iyi çalışıyorlar. 

Düzenli ışık solucanlar için zararlıdır, ancak yurt dışında kırmızı ışık kullanılıyor.

Kırmızı solucan yumurtaları minik saman rengi limonlara benziyor

Bebek solucanlar yetişkinlerin çok küçük versiyonlarına benzemektedir (ancak daha az kırmızı pigmente sahiptirler)

Ezilmiş yumurta kabukları (veya diğer kalsiyum kaynakları) eklenmesi, solucan üremesini teşvik etmeye yardımcı olabilir

Daha fazlası için sayfamızı takip etmeyi unutmayın. 



























18 Ocak 2018 Perşembe

Solucan Üreme Hızı Nasıl Arttırılır


Bu yedi afrodizyak ile kırmızı solucan üreme oranınızı arttırın!

Kırmızı solucanlar çok sayıda organik madde yiyor, ancak bu yırtıcı küçük yem makineleri özellikle doğal olarak tatlı yiyeceklerin tadına varıyor.
Solucanlar  için hazırlanan, iyi dengelenmiş sebze kabukları, meyve atıkları, karton, yapraklar, çay poşetleri ve kahve telvesi, gerçekten solucanı dikkatlerini çekecek bazı yüksek şeker içeriği öğeler vardır.
Kırmızı sihirbazlarınızın damak tatlarına hitap etmek için aşağıdaki "lezzetleri" bir kaç günde bir yada istediğiniz zaman münelerine ekleyin. Kırmızı sihirbazlar bunun için size çok müteşekkir kalacak ve fazla şekilde teşekkür edeceklerdir. 
  • Karpuz, yüksek miktarda nem içeriği ve tatlı, yumuşak "eti dolgun" çok güzel bir katkıdır.
  • Doğranmış veya parçalanmış ve yumuşatılmış kabaklar, daha sonra yetiştirme sezonunda mükemmel eklentilerdir
  • Mango yüzeyi, üretim havuzunun her köşesinden solucanları çekecektir.
  • Avokadlardan alınan kabukların aynı sonucu olabilir
  • Muzlu kabuklar ve aşırı olgun muzlar kolay ve güzel bir ektir
  • Tatlı kavun (Cantelope), özellikle kabuk, başka bir hedef için kesin isabet maddesidir.
  • Ve en önemlisi, mısır koçanları (yüzeye serpiştirin) ve çekirdek kalıntıları ile kaplama solucan fabrikamızdaki en popüler yiyeceklerdir.
Bu lezzetlerin tadına bakmak için fazladan bonus istermisiniz? Komşu çocuklarının dondurma kamyonuna koşması gibi solucanları bu yiyeceklere geldiği gözlemlenmiştir. Ve solucanlar bu atıkların yakın çevrelerinde toplandıklarında ... doğal bir ortam oluşturduğunuzda .. bunlar sadece karın doyurmak ile kalmaz ... ve kırmızı solucan üreme hızında hızlı bir artış göreceksin!

Akılda tutulması gereken birkaç ipucu:

  • Narenciye ürünlerini az miktarda kullanın. Portakallardaki ve limonlu asitler, hayvanlara yedirildiğinde , solucanlarınızda sorun yaratabilirler.
  • Dengeli bir diyet, kırmızı solucanlarının sağlığı ve esenliği için kritik öneme sahiptir. Bu tatlı gıdalar, solucanlar tarafından takdir edilir ve alandan uzaklaşmalar.
  • Unutmayın, gıdayı daha küçük (parçalanmış) atık haline getirmek her zaman iyi bir uygulamadır. Bir kaç gün plastik bir kutuya veya kendi kendine sızdırmaz plastik bir torbada saklayabiliyorsanız bu atıkları bekletin. birkaç gün geçtikten sonra bu yiyecekler "olgunlaşır" solucanların sindirim sistemini yormaz. Ne demiş bir büyüğümüz. Mutlu solucanlar verimli solucanlar!
Kırmızı solucanların yedikleri en popüler yiyecekleri menülerinde sunarsanız, bu gübre sihirbazlarının hızlı üreme oranına sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle solucanlarınızla beraber sağlıklı ve sürekli artan bir iş gücünü temin edebilirsiniz!

Popüler Yayınlar